اخبار

با تلاش فناوران ایرانی سیستم تصفیه آب با حذف انتخابی نیترات در کشور اجرایی می‌شود.

با تلاش فناوران ایرانی سیستم تصفیه آب با حذف انتخابی نیترات در کشور اجرایی می‌شود.
سیستم حذف انتخابی نیترات از آب با استفاده از رزین‌های تبادل یونی جهت تصفیه آب شرب توسط پژوهشگران داخل کشور اجرایی می‌شود.

به گزارش سرویس فناوری ایسنا، مهراب قدمی، مدیرعامل شرکت دانش بنیان تولیدکننده این محصول اظهار کرد: سیستم حذف انتخابی نیترات از آب با استفاده از رزین های تبادل یونی دستاورد این شرکت است و در این فناوری برای حذف نیترات، از ستون های حاوی رزین های تبادل یونی بابسترثابت استفاده می شود.

قدمی با اشاره به اینکه ستون های حاوی رزین های تبادل یونی به خصوص برای حذف نیترات است گفت: مکانیسم کلی این سیستم بدین صورت است که آب های زیرزمینی توسط پمپ های شناوربه درون سیستم پمپاژشده و در ابتدا وارد فیلترهای پیش تصفیه می شود. سپس وارد فیلترهای حذف نیترات شده و در این فیلترها نیترات موجود در آب با یون های موجود در رزین ها مبادله شده و جذب رزین ها می شوند.

وی در ادامه بیان کرد: سنسورهای سطحی نیز در این سیستم تعبیه شده اند تازمانی که مخزن آب تصفیه شده پر شود به طور خودکار پمپ های ورودی را قطع کند و تخلیه مخزن تصفیه به طور خودکار انجام شود. با گذشت زمان تمام یون های کلربایون های نیترات جایگزین شده وزمانی که تمام ظرفیت تبادل رزین ها در مخزن مصرف شوند، عمل شستشوی معکوس صورت می گیرد. سپس رزین های بستر توسط محلول کلریدسدیم نمک طعام احیاء می شوند.

قیمت پایین تر و راندمان بالاتر

قدمی درباره میزان صرفه جویی ارزی این سیستم تولیدی اظهار کرد: ازآنجاکه حذف نیترات ازآب آشامیدنی بااستفاده ازروش های غشایی هزینه بر و با راندمان پایین است، این سیستم مشکلات مربوط به روش های مرسوم را برطرف و با قیمت پایین تر و راندمان بالاتر، نیترات آب راحذف می کند.

وی با اشاره به کاهش میزان مصرف انرژی این سیستم نسبت به سیستم های غشایی که برای حذف نیترات مرسوم است گفت: اثر مثبت این سیستم حذف نیترات از آب های زیرزمینی با تولید پساب کمتر نسبت به روش های رایج است که پساب تولیدی این سیستم فقط محدود به پساب حاصل از احیاء رزین های تبادل یونی می شود و مقدار آن نسبت به روش های غشایی (اسمز معکوس و نانوفیلتراسیون) بسیار کمتر است.

قدمی درباره مزایای این سیستم تصریح کرد: با توجه به مزیت های ذکر شده این روش بهترین و مطلوب ترین روش برای تصفیه و تامین آب شرب است که مزایای دورریزی کمتر آب خام، مصرف انرژی پایین، راهبری ساده تر و کیفیت مطلوب تر جهت آب های با مصرف شرب به همراه دارد.

وی با بیان اینکه سیستم حذف انتخابی نیترات از آب بااستفاده ازرزین های تبادل یونی برای اولین بار در کشور در حال اجرا است گفت: نیاز به تامین و خرید از کشورهای خارجی احساس نمی شود به همین دلیل می توان با توجه به دانش فنی به دست آمده توسط این شرکت آن را در داخل کشور تولید کرد که البته این امر از خروج ارز از کشور جلوگیری می کند.

مدیرعامل این شرکت دانش بنیان درباره مقایسه تولید سیستم حذف انتخابی نیترات ازآب بااستفاده ازرزین های تبادل یونی با مشابه خارجی خود گفت: ابتدا با بررسی های انجام شده درمیان کشورهای صاحب فناوری، شرکت های فعال دراین زمینه در کشورهای آلمان، انگلیس و هند شناسایی شدند ولی باتوجه به وجود تحریم ها و نظر به تجارب و سوابق موفق یک شرکت هندی-آلمانی (مستقر در هند) صاحب این فناوری و همچنین باتوجه به بازدیدهای به عمل آمده از پروژه های انجام شده توسط این شرکت در کشور هند، این شرکت به عنوان همکار برای ورود فناوری به کشور انتخاب شد و این محصول کاملا مطابق با تولیدات کشورهای خارجی تولید شد به همین اسن سیستم دلیل کاملا مشابه نمونه خارجی است.

وی درباره وضعیت برند شدن محصول تولیدی این شرکت خاطر نشان کرد: با توجه به مزیت های ذکر شده درباره این محصول و کیفیت بالای آب تصفیه شده با این سیستم، این شرکت انتظار دارد که در آینده نزدیک وبا توجه به تاکیدات فراوان شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در خصوص مناسب نبودن روش های غشایی این روش را جایگزین اصلی روش غشایی در کشور کند و بازار بسیار مناسبی را برای آن فراهم سازد.

این فعال حوزه فناوری درباره میزان اشتغال زایی و به کارگیری نخبگان در این شرکت گفت: باتوجه به مواردمندرج درقانون اساسی یکی ازحقوق اولیه مردم بهره مندی ازآب شرب سالم است،اجرای این طرح سبب ایجادعدالت درکشورشده وهمچنین با ایجاد اشتغال در جهت رفع فقر گام برمی دارد. اجرای این طرح موجب توسعه کارآفرینی، پیشتازی اقتصاد دانش بنیان و استفاده از ظرفیت اجرای هدفمندسازی یارانه ها در جهت افزایش تولید، اشتغال و بهره وری، کاهش شدت انرژی و ارتقاء شاخص های عدالت اجتماعی می شود.

اشتغالزایی بالا

وی در ادامه بیان کرد: کلیه مراحل طراحی، اجرا، راه اندازی، تجاری سازی و توسعه این فناوری توسط متخصصان و مجموعه ایرانی صورت گرفته که این امر موجب تسهیل و تسریع در فرایند اکتساب و رسوب فناوری در کشور می شود. این روش با کمک متخصصان این شرکت و با کمک شرکت های خارجی بومی سازی شده و با توجه به نیاز بالای کشوری و ساخت دستگاه های متعدد به کارگیری و اشتغال افراد زیادی را در پی خواهد داشت.

قدمی درباره صادرات سیستم حذف انتخابی نیترات ازآب بااستفاده ازرزین های تبادل یونی محصول تولیدی شما در چه وضعیتی است ؟ باتوجه به نوظهوربودن این فناوری ونیازهای بسیارزیادکشوروسایرکشورهادرخصوص استفاده ازفناوری های پیشرفته برای حذف نیترات ازآب آشامیدنی بازاربسیارمناسبی دیده می شود.

وی با اشاره ورود فناوری های نوین به صنعت تصفیه آب کشور گفت: سازمان حفاظت محیط زیست و بهداشت جهانی استفاده از رزین های تبادل یون را به عنوان بهترین روش برای از بین بردن نیترات در آب های قابل شرب معرفی کرده است و در همین راستا با اجرای این پروژه، فناوری حذف نیترات از آب آشامیدنی به صنعت تصفیه آب کشور وارد شده و امکان بومی سازی آن فراهم می شود.

مدیر عامل شرکت دانش بنیان تولیدکننده این محصول درباره ارتباط با ستاد آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار کرد: ما برای ایجاد این فناوری و سیستم از مرکز همکاری های فناوری و نوآوری ریاست جمهوری تسهیلات و حمایت گرفتیم و برای تولید انبوه این سیستم و فناوری به حمایت و اعطای تسهیلات از سوی ستاد آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی نیز امیدواریم.

بر اساس گزارش دفتر ستاد توسعه فناوری آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی این شرکت در اولویت حمایت های سال 93 قرار گرفته و برای دریافت تسهیلات معرفی شده است.

۲۴ آبان ۱۳۹۳ ۰۹:۴۶